Чай пуер в останні роки набув широкого поширення в багатьох країнах світу і Україна – не виняток. Наші співвітчизники зацікавилися цим незвичайним для нашої культури напоєм, почали активно вивчати його властивості та відчувати на собі чарівні ефекти.

Сьогодні чай пуер подають практично в будь-якому пристойному закладі, куди можна прийти одному чи з друзями та насолодитися смаком легендарного китайського чаю. Замовити пуер у ресторані - варіант, звичайно ж, непоганий, але ще краще і цікавіше самому розібратися в тонкощах видів цього чаю, придбати його і влаштовувати чаювання в колі своїх друзів. Саме для тих, хто хоче навчитися самостійно вибирати чай цей чай, хоче дізнатися про його види та способи виробництва, ми й підготували цю статтю.
Отже, пуер чай. Який він і за якими критеріями варто його обирати? Як і у випадку з багатьма іншими видами китайського чаю, якість та властивості цього чаю безпосередньо залежать від місць його зростання, досвідченості збирачів та дотримання технологій підготовки чайного листа. За технологією виробництва цей вид чаю ділиться на два основні види - шен (сирий, зелений ) і шу пуер (зрілий, готовий або чорний пуер ).

Шен пуер (зелений) являє собою зібране з чайного дерева листя, яке в ході підготовки зав'ялюється, скручується для виділення листям соку, трохи підсушується і пресується. За своїми властивостями шен пуер близький до традиційного зеленого китайського чаю, проте з часом його смак та інші характеристики можуть змінюватися. Справа в тому, що Шен Пуер продовжує дозрівати (ферментуватися) навіть після того, як дійде до кінцевого споживача. З роками чай набирає сили і додаткові корисні властивості – подібно до колекційного вина або коньяку, сирий пу ер цінується тим вище, чим довше він зберігався.

Шу пуер (чорний) з'явився у китайській класифікації нещодавно – у 70-х роках минулого століття. Необхідність прискорити природний процес ферментації призвела до виникнення чаю шу пуер . Технологія виробництва чаю шу пуер включає, крім перерахованих вище, етап обробки листя теплою вологою парою. Зібране листя складається у великі купи (скирдуються), вглиб яких подається водяна пара, зігріваючи і зволожуючи їх. Після цього цей чай підсушується та пресується (може також виготовлятися у розсипному вигляді). Готовий пу ер має більш насичений колір настою і яскраво виражений смак з відтінком прожарювання.
Незважаючи на відмінність технологій приготування чаю шу пуер та шен пуер , властивості та дія готового напою ідентичні. Смак та насиченість настою відрізняються і залежать не лише від технології виготовлення, а й від багатьох інших факторів. Значно різниця цих двох видів чаю може відчуватися в ціні – шен, витриманий у природних умовах багато років, коштуватиме дорожче.
Який вибрати – шу чи шен – кожен вирішує для себе сам. Сирий і готовий - це підвиди цього багатоликого напою, а от сортів (рецептів приготування) пуер чаю більше сотні. Ми пропонуємо до вашої уваги великий вибір цього чаю. У каталозі нашого інтернет-магазину ви знайдете як шен пуер, приготований за традиційною технологією, так і шу, схильний до прискореної ферментації.
Придбати шен та шу пуер у нас ви зможете прямо зараз, оформивши замовлення через сайт. Або можете зателефонувати нам, тоді наші менеджери оформлять замовлення самі і допоможуть вам зробити усвідомлений вибір відповідно до ваших уподобань. Ми гарантуємо справжність китайського походження представлених на сторінках сайту сортів та надаємо вичерпну інформацію щодо приготування та характеристик сирого та готового пуера.
Рекомендуємо прочитати статтю "Що таке ПУЕР або пу ер такий який він є!"