Шу Пуер та Шен Пуер — це два типи китайського чаю пуер (普洱茶), який походить з провінції Юньнань (Yunnan), що на південному заході Китаю.

Різниця між Шу Пуером (熟普洱, "зрілий пуер") та Шен Пуером (生普洱, "сирий пуер") полягає в способі обробки, витримці, смаку, кольорі та впливі на організм. Шен Пуер (сирий) дозріває з роками, ферментація відбувається природнім шляхом. Шу Пуер - це штучно ферментований чай методом пришвидшеної ферментації.

Історія чаю Шен Пуер налічує кілька сотень років, ймовірно — ще з династії Тан (VII–X ст). Це був торговий чай — його пресували у "млинці", "брикети" для зручного транспортування в Тибет, Бірму, В'єтнам. Під час перевезення чай природно ферментував через тепло, вологу та час. Так виник класичний "старий пуер".

Шен Пуер — це фактично зелений чай, який дозріває з роками. Витримка змінює його колір, аромат, смак — звідси цінність старих шенів.

Шу Пуер це чай з’явився лише в 1973 році у фабриці Менхай (Menghai Tea Factory). Через попит на старий Шен Пуер (який був дорогий і рідкісний), китайські технологи розробили метод пришвидшеної ферментації — «водуй» (渥堆).

Чайне листя після первинної обробки зволожують, вкривають та тримають у купах, де воно «дозріває» за 30–60 днів і в результаті: глибокий, темний, м’який чай, схожий на витриманий Шен Пуер.

Чай Пуер особливий тим, що не фіксується остаточно (на відміну від інших чаїв).  Після виготовлення продовжує змінюватися з роками. Це робить його «живим» — як хороше вино, сир чи віскі. У чаї залишаються мікроорганізми та ферменти, які повільно ферментують його після пресування. У чаї ідуть окислювальні процеси, які змінюють смак, аромат, навіть колір настою. Якщо умови зберігання правильні — чай "дозріває" і стає кращим.  [Витриманий чай]

Чай Пуер змінюється з часом

У Шен Пуеру особливо сильно змінюється букет з кожним роком. Шу Пуер змінюється повільніше, але теж «дозріває».

Шен Пуер з часом стає м’якшим, солодшим, глибшим.

Шу Пуер менш змінюється, але теж стає м’якшим і багатшим.

 

Витримані чаї Шу Пуер та Шен Пуер теж відрізняються

Шу Пуер не старіє нескінченно як Шен Пуер. Пік — це 5–15 років. Далі він зберігає якість, але вже не змінюється значно і тому витриманий Шу Пуер не настільки дорогий, як Шен Пуер.

Багато поціновувачів пуеру колекціонують млинці та брикети й чекають 10–20 років, перш ніж їх заварити. Ціна якісного старого шен пуеру може сягати тисяч доларів за млинець!

 

Вплив шен і шу пуеру на організм людини

Шен пуер Шу пуер
Енергія / стимулювання Бадьорить, тонізує, підвищує концентрацію Заспокоює, розслаблює, знімає втому
Тиск Може підвищувати тиск (особливо у великій кількості) Може знижувати тиск
Травлення Стимулює, але іноді дратує шлунок Допомагає травленню, зменшує кислотність
Загальний вплив на шлунок Не рекомендується натщесерце Підходить для вживання після їжі
Психоемоційний ефект Активізує, може викликати легке збудження («чайне сп'яніння») Сприяє спокою, гармонії, підходить для медитації
Детокс-ефект Сильніший при молодому віці чаю М’який, накопичувальний
Час вживання Краще вранці або вдень Вдень або ввечері, навіть перед сном

 

 

Кнопка відкрити / приховати меню

Купити чай

Puer.ua

Puer.ua

Інтернет магазин чаю

пр-т Голосіївський, 93
Київ, Київська 02000

Пн. : Цілодобово
Вт. : Цілодобово
Ср. : Цілодобово
Чт. : Цілодобово
Пт. : Цілодобово
Сб. : Цілодобово
Нд. : Цілодобово
Телефон
+38 (098) 0800-140

Ми у соціальних мережах


X

Швидке замовлення

Чим відрізняється Шу та Шен Пуер