Квітковий та трав'яний чай
Квітковий чай та трав'яний чай хоч їх часто називають "чаєм", але вони технічно є настоєм або тисаном. Різниця між чаєм і настоєм полягає у використанні рослинних матеріалів. Традиційний чай виготовляють із листя чайного дерева (Camellia sinensis), включаючи чорний, зелений, білий та улун чаї.
Квітковий чай роблять із сушених квітів, таких як ромашка, жасмин, гібіскус, троянда та інші, які не містять листя Camellia sinensis. Тому це настої, а не чаї у строгому розумінні цього слова. Вони зазвичай п'ються заради їхнього аромату, смаку або лікувальних властивостей, а не заради кофеїну, якого в них немає.
Трав'яний чай виготовляється з різноманітних трав, спецій, фруктів та інших рослинних матеріалів та не містить листя чайного дерева (Camellia sinensis).
Квітковий чай та трав'яний чай зазвичай заварюють окремо або поєднують з іншими видами трав і чаїв.
Використання терміну "чай" для опису цих напоїв є більше звичкою та маркетинговим ходом, ніж точним визначенням їхньої суті.